Kwaadaardige software

Inmiddels weet elke computergebruiker dat kwaadaardige software (Malware) steeds gevaarlijker wordt en we steeds beter op moeten passen met wat we wel en niet doen met onze e-mail en op internet. Ook phishing is een steeds groter wordende bedreiging en de ontwerpers worden steeds creatiever en zijn hun creaties bijna niet meer van echt te onderscheiden.

  • Computervirus

    Een virus is een computerprogramma dat zich in een bestand kan nestelen of zich in een ander programma verstopt. Computervirussen worden als schadelijk beschouwd omdat ze schijfruimte en computertijd in beslag nemen van de besmette computers. In ernstige gevallen kunnen virussen binnenin de computer schade aanrichten, bijvoorbeeld het wissen en verspreiden van gevoelige gegevens. In zeer ernstige gevallen kan de gebruiker zelfs de totale controle over de computer verliezen. Daarnaast zijn virussen vaak zo geprogrammeerd dat ze zichzelf verder proberen te verspreiden, bijvoorbeeld via e-mail. Virusschrijvers zijn erg creatief in het bedenken van manieren om uw systeem te besmetten.

  • Spyware

    Spyware is spionagesoftware, dat zich via internet op uw computer installeert, meestal zonder dat u dat merkt. Het verzamelt informatie op uw computer en verzend uw data via het internet naar commerciële en/of kwaadwillende derden. Zo is het een bedreiging voor uw privacy, u niet weet niet welke informatie er wordt gestolen (o.a. bank-, creditcard-, persoonlijke- en inloggegevens) en nog erger u hebt geen idee wat er mee gebeurt.

  • Ransomeware

    Is een soort computervirus dat probeert je geld te laten betalen om van het virus af te komen. Ransomware kaapt je computer door bijvoorbeeld documenten en foto’s te blokkeren waardoor ze niet meer toegankelijk zijn. Het virus meldt dat je een geldbedrag moet betalen om van de blokkade af te komen. Betaal niet! Betalen geeft geen enkele garantie op een werkende oplossing en je beloont criminelen voor hun gedrag.

  • Phishing

    Bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse (bank)website, die een kopie is van de echte website, om ze daar – nietsvermoedend – te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of creditcardnummer. Hierdoor krijgt de fraudeur de beschikking over deze gegevens met alle gevolgen van dien. De fraudeur doet zich hierbij voor als een vertrouwde instantie, zoals een bank. De meeste vormen van phishing gebeuren via e-mail. De slachtoffers worden hierbij met een e-mail naar deze valse website gelokt. De mail bevat een link naar de (valse) website met het verzoek om zogenaamd “de inloggegevens te controleren”.

    • Symptomen: de computer/laptop start wel op maar komt met een scherm dat aangeeft dat u moet betalen alvorens u de PC weer kunt gebruiken en/of u kunt opeens niet meer bij uw bestanden (documenten en/of foto’s)
    • Wat nu: zet de PC direct uit en laat uw computer nakijken/testen door een expert.
    • Voorkomen: download en/of installeer geen illegale software, kijk uit welke websites u bezoekt, wees voorzichtig met het openen van e-mail bijlagen, reageer niet op een link in een e-mail maar bezoek de website door zelf de url in de browser te typen.
Denkt u last te hebben van een of meer van bovenstaande problemen, neem dan voor meer informatie geheel vrijblijvend contact met mij op.