Kwaadaardige software


 

Inmiddels weet elke computergebruiker dat kwaadaardige software (Malware) steeds gevaarlijker wordt en we steeds beter op moeten passen met wat we wel en niet doen met onze e-mail en op internet. Ook phishing is een steeds groter wordende bedreiging en de ontwerpers worden steeds creatiever en zijn hun creaties bijna niet meer van echt te onderscheiden.

 • Computervirus

  Een virus is een computerprogramma dat zich in een bestand kan nestelen of zich in een ander programma verstopt. Computervirussen worden als schadelijk beschouwd omdat ze schijfruimte en computertijd in beslag nemen van de besmette computers. In ernstige gevallen kunnen virussen binnenin de computer schade aanrichten, bijvoorbeeld het wissen en verspreiden van gevoelige gegevens. In zeer ernstige gevallen kan de gebruiker zelfs de totale controle over de computer verliezen. Daarnaast zijn virussen vaak zo geprogrammeerd dat ze zichzelf verder proberen te verspreiden, bijvoorbeeld via e-mail. Virusschrijvers zijn erg creatief in het bedenken van manieren om uw systeem te besmetten.

  • Mogelijke symptomen: de computer/laptop werkt ineens langzamer dan voorheen, start niet goed (of steeds opnieuw) op, valt steeds uit, programma’s werken niet meer naar behoren, vreemde meldingen, antivirus is uitgeschakeld, etc. etc.
  • Wat kunt u het beste doen: zet de PC direct uit en laat uw computer nakijken/testen door een expert.
  • Hoe kunt u dit voorkomen: download en/of installeer geen illegale software, kijk uit welke websites u bezoekt, wees voorzichtig met het openen van e-mail bijlagen, reageer niet op een link in een e-mail maar bezoek de website door zelf de url in de browser te typen.
 • Spyware

  Spyware is spionagesoftware, die zich via internet op uw computer installeert, meestal zonder dat u dat merkt. Spyware verzamelt informatie op uw computer en verzend uw data via het internet naar commerciële en/of kwaadwillende derden. Spyware is een bedreiging voor uw privacy, omdat u niet weet dat de software actief is, welke informatie er vrijkomt en wat er met die informatie gebeurt. Spyware kan o.a. bank-, creditcard-, persoonlijke- en inloggegevens verzamelen en doorsturen naar derden zonder dat u dat merkt.

  • Mogelijke symptomen: de meeste spyware is zo ontworpen dat het onzichtbaar gegevens verzameld zodat u er in principe niets van merkt.
  • Wat kunt u het beste doen: zet de PC direct uit en laat uw computer nakijken/testen door een expert.
  • Hoe kunt u dit voorkomen: download en/of installeer geen illegale software, kijk uit welke websites u bezoekt, wees voorzichtig met het openen van e-mail bijlagen, reageer niet op een link in een e-mail maar bezoek de website door zelf de url in de browser te typen.
 • Ransomeware

  Ransomware is een computervirus dat probeert je geld te laten betalen om van het virus af te komen. Ransomware kaapt je computer door bijvoorbeeld documenten en foto’s te blokkeren waardoor ze niet meer toegankelijk zijn. Het virus meldt dat je een geldbedrag moet betalen om van de blokkade af te komen. Betaal niet! Betalen geeft geen enkele garantie op een werkende oplossing en je beloont criminelen voor hun gedrag.

  • Mogelijke symptomen: de computer/laptop start wel op maar komt met een scherm dat aangeeft dat u moet betalen alvorens u de PC weer kunt gebruiken en/of u kunt opeens niet meer bij uw bestanden (documenten en/of foto’s)
  • Wat kunt u het beste doen: zet de PC direct uit en laat uw computer nakijken/testen door een expert.
  • Hoe kunt u dit voorkomen: download en/of installeer geen illegale software, kijk uit welke websites u bezoekt, wees voorzichtig met het openen van e-mail bijlagen, reageer niet op een link in een e-mail maar bezoek de website door zelf de url in de browser te typen.
 • Phishing

  Bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse (bank)website, die een kopie is van de echte website, om ze daar – nietsvermoedend – te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of creditcardnummer. Hierdoor krijgt de fraudear de beschikking over deze gegevens met alle gevolgen van dien. De fraudeur doet zich hierbij voor als een vertrouwde instantie, zoals een bank. De meeste vormen van phishing gebeuren via e-mail. De slachtoffers worden hierbij met een e-mail naar deze valse website gelokt. De mail bevat een link naar de (valse) website met het verzoek om zogenaamd “de inloggegevens te controleren”.

Denkt u last te hebben van een of meer van bovenstaande problemen, neem dan voor meer informatie geheel vrijblijvend contact met mij op.